Informatie

Wat is Bowls.

Volgens historici is bowls voortgekomen uit een spel dat reeds 5000 jaar voor onze jaartelling door de Egyptenaren werd gespeeld met een kegel en stenen ballen.

De sport breidde zich in allerlei vormen uit over de wereld, Boules (Frankrijk); Bocca (Italië); Bolle (Denemarken).
Curling is weer een wintervariant van bowls en is vooral in Canada en de Scandinavische landen populair.
Bowls is in Nederland nog een vrij onbekende sport en wordt vaak verward met bowling, maar is razend populair in Groot-Brittanië en de voormalige koloniën. In Southampton ligt de oudste nog in gebruik zijnde "green" en dateert van 1299. Daar zou Drake, toen hij de Spaanse Armada aan de horizon zag verschijnen, eerst zijn bowlsspel hebben afgemaakt voor hij ten strijde trok om de vloot te verslaan.
Hier in Nederland wordt binnen gespeeld op matten van minimaal 30 meter lang en 4 m. breed. Aangezien er in de beschikbare sporthallen alleen nog overdag ruimte is te huren ziet men bij de Indoorclubs hoofdzakelijk 50 plussers.
Bowls wordt gespeeld met ballen die voorzien zijn van een "bias", d.w.z. het loopvlak is aan één zijde plat zodat het een kromming kan maken. De diameter is 12-14,5 cm. en het gewicht is maximaal 1,5 kg. Bowls worden tegenwoordig van compesitie materiaal gemaakt, in het verleden was dat van hout, daardoor worden bowls ook wel "woods" genoemd. De "jack", het doelballetje, is wit of geel van kleur met een diameter van 6,3 cm. en het gewicht is 0,2 tot 0,3 kg.
Bij bowls is het de bedoeling om jouw bal ("bowl") dichter bij het doelballetje ("jack") te spelen dan de tegenstander.
Elke "bowl" die dichter bij de "jack" ligt dan een "bowl" van de tegenstander is een "shot". Voor elke gemaakt "shot" krijgt men 1 punt.
 Er kan in diverse team samenstellingen worden gespeeld, een team kan bestaan uit vier, drie, twee of één persoon. Er wordt gespeeld volgens gemakkelijk te leren spelregels. Bij bowls worden vaak engelse termen gebruikt, hier volgen enkele van de meest gebruikte:

Jack.... Wit of geel balletje dat eerst wordt gerold. De bowls dienen zo dicht mogelijk bij de Jack te worden gerold.
Lead .... De eerste speler van een team die de bowls rolt
Second.... De tweede speler van een team die de bowls rolt
Third .... De derde speler van een team die de bowl rolt
Skip .... De laatste speler van een team die de bowls rolt
Ditch .... De geul achter de baan. Als de bowls hierin komt zonder de jack te raken, is de bowls uit het spel.
End .... Vergelijkbaar met een game (In Nederland meestal een bepaalde tijdsduur)
Toucher .... Een bowl dat tijdens het rollen de Jack heeft aangeraakt.
Dead end .... Wanneer de jack door een bowl naast de baan is gerold telt het end niet meer en wordt het end overgespeeld.
Green .... De vloer en/of mat waarop bowls wordt gespeeld.
Rink .... Een baan waarop wordt gespeeld
Trial end .... Eerste end van een wedstrijd waarbij er maximaal 1 punt gescoord kan worden. (Dit is om de baan uit te proberen)
Voetmat .... Beginpositie van waarop een bowl gerold dient te worden.